W ramach projektu „Dostępne, integrujące i wspierające rozwój uczniów szkoły w Gminie Sułoszowa” uczniowie naszej szkoły od października biorą udział w cyklach warsztatów kulinarnych. Ich celem jest rozwijanie samodzielności, kreatywności oraz umiejętności praktycznych związanych z przygotowywaniem posiłków oraz nakrywaniem do stołu. Zajęcia cieszą się dużym zainteresowaniem, a każdy warsztat jest okazją do zdobycia nowych doświadczeń smakowych i kulinarnych.
W ramach projektu uczniowie poznali podstawowe zasady bezpiecznej pracy w kuchni. W czasie zajęć uczestnicy przygotowywali naleśniki na słodko i wytrawnie samodzielnie przygotowując naleśniki w różnych odsłonach. Na kolejnych warsztatach powstały zdrowe sałatki i słone przekąski takie jak koreczki, kanapeczki z pastą jajeczną i tortellini. Ostatnie zajęcia upłynęły w zapachu świeżo pieczonych wypieków. Uczniowie wyrabiali ciasto, wykrawali kształty i dekorowali ciasteczka, ćwicząc przy tym precyzję i cierpliwość.
Warsztaty kulinarne okazały się świetną okazją do nauki poprzez działanie, współpracy, wspólnej degustacji, poznawania nowych smaków oraz rozwijania pasji. Uczniowie chętnie podejmowali wyzwania, a efekty ich pracy były nie tylko smaczne, ale i pięknie wykonane.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom za zaangażowanie i zapraszamy na kolejne zajęcia!
